Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Ah, Erdek'in o eski Taş Restoran'ı…

Ah, Erdek

Mazideki Taş Restoran'ı 18 yıl işleten Ali Baykuş: Müşterilerimizin % 70'i Bandırma'dandı.”

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Erdek Taş Restoran, en parlak dönemlerini, 1967-1985 yılları arasında, Ali Baykuş’un elindeki işletmeciliği sırasında yaşadı. Ali Baykuş’la, eski Taş Restoran’ı konuştuk.
* Taş Restoran’ı işletmeye nasıl karar verdiniz?
- O yıllarda Taş Restoran, bugüne dek çok daha doğaldı. Denizin içinde, kayalıklar arasında çok özel bir mekan. Bu yerin çok iş yapacağını tahmin ettim. Dönemin Erdek Belediye Başkanı Memduh Arslan’ın, belediyeye ait bu mülkü ihaleye çıkarmasının ardından yeri aldım. Çok kısa bir süre Hüseyin Kun(Vitamin Hüseyin) ile birlikteydik ama daha sonra hemen ayrıldık ve burayı, 18 yıl süreyle aralıksız işlettim. O dönemin Erdek’inde, bizimle birlikte sadece “Abdullah Restoran”, kaliteli hizmet verirdi.
* Müşterileriniz kimlerden oluşuyordu?
- Müşterilerimizin % 70’i Bandırmalılardan oluşuyordu. Fiyatlarımız da her keseye uygundu. O günkü fiyatlar, bugün bile aklımda. Çorbaya 30, köfteye 150 kuruş, bonfileye 2,5 lira alırdık.

* Taş Restoran’dan önce lokantacılık deneyiminiz var mıydı?
- Daha önce, Çuğra mevkiinde, iki yaz dönemi, “İncir Altı” isimli mekânı işletmiştim, o kadar!
* Biraz Taş Restoran’ı anlatır mısınız?
- Kayalıkların arasında, doğal bir ortamda bir restoran. Önceleri masa sayımız azdı. Daha sonra iskeleye de 27 masa atınca, masa sayımız 70’e yükselmişti. Bu arada, yanımızda bulunan “Disko Pilsen” ile bir bütünlük oluştururduk. Yemeklerini bizde yiyenler, daha sonra bu diskoya giderek eğlenirlerdi.
* Restoranınıza ünlüler de gelir miydi?
- Çok sayıda ünlüyü ağırladık. Bunları başlarında, “Sanat Güneşi”miz Zeki Müren gelirdi. Zeki Bey, yaklaşık 10 yıl süreyle Erdek’e gelerek, “Mini Otel”de kaldı. Bu arada yemeklerini hep biz hazırlayarak, oraya gönderdik. Bir ara daveti üzerine Mini Otel’e giderek, Zeki Bey ile sohbet ettik. Zeki Müren, denizin içine attırdığı masasında, bir şişe viskiyi sadece buzla içerdi. İçkili olduğunda, müstehcen konuşmalar yapmaktan da kaçınmazdı. Yine yıllarca ünlü iş adamı Vehbi Koç’u ağırladık. Pınar Otel’de kalan Vehbi Bey, sık sık da kalabalık bir toplulukla bizim mekânımıza gelirdi. Hiç unutmuyorum, bir yemekten sonra bana teşekkür ederken, “Yemekleriniz enfes ama ne yazık ki, hepsinden yiyemedim. Çünkü şeker hastasıyım” demişti. Cihan Ünal da, daha sonra evlendiği Türk Sineması’nın “Sultanı” Türkân Şoray’la Taş Restoran’a gelmişti. Cihan Ünal zaten Erdek’e yabancı değildi. Çünkü ailesinin, Çuğra mevkiindeki “Cansever” sitesinde yazlıkları vardı.
* Taş Restoran’ın en önemli yemeği neydi?
- Elbette ki, balık. O yıllarda, Erdek Körfezi’nde balık çok boldu. Ayrıca başka özel yemeklerimiz de vardı.
* Taş Restoran’ı neden bıraktınız?
- Belediye Başkanı Ali Haydar Sarı, Taş Restoran’ı her yıl, çok erken açmamı ister, “Mayısta, bu lokanta açık olmalı. Çünkü, o zaman Erdek’in turizm döneminin başladığını düşünüyorum” derdi. Mayıs ayı erken bir dönem olmasına karşın buna yıllarca uydum. 18 yıl aralıksız işlettiğim bu yeri neden bıraktığıma gelince. Bir gün, Ali Haydar Sarı ile aramızda bir tartışma geçti. Bana kızınca, Taş Restoran’ı ihaleye çıkarmadı ve benim işletmeciliğim de bitti.



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli